Kurs

Ciderproduktion - från råvara till produkt

I egen takt

Registrera dig

Fullständig kursbeskrivning

Kursbeskrivning

Cideräppleodling och ciderproduktion ökar globalt och intresset för att börja odla cideräpple och ciderpäron samt tillverka cider/perry är stort också i Sverige. Odling av cideräpple/ciderpäron skulle kunna bidra till ökad lönsamhet för odlare, och göra det möjligt att tillverka och sälja olika typer av cider. För detta behövs kunskap om både odling och cidertillverkning.
Kursen syftar till att säkerställa framtida kompetensförsörjning för den gröna omställningen och den nationella livsmedelsproduktionen.

Innehåll

  • Definition
  • Historik
  • Tillverkning
  • Äppelsorter
  • Odling
  • Pautin
  • Mustanalys
  • Ciderstil
  • Cideranalys
  • Klarning
  • Svavel
  • Fermentering
  • Filtrering
  • Kolsyrning
  • Beskrivning
  • Kvalitetsfel
  • Cideriet
  • Utrustning
  • Egenkontroll
  • Marknadsföring

Kursens upplägg

Kursen är helt nätbaserad och består av 20 moduler med faktablad som tar upp olika aspekter av hög relevans för cidertillverkning - alltifrån råvara till färdig produkt. Varje modul avslutas med en självrättande quiz där du kan testa dina kunskaper efter att ha tagit del av faktabladet. Som inspiration och förmedling av praktiska erfarenheter och tips finns i anslutning till varje modul intervjuer med ciderproducenter som tillverkar cider i olika skala. När du klarat av slutquizet kan du också skriva ut ett kursintyg.

Kursens omfattning
Kursen beräknas ta ca 40 timmar att genomföra.

Vem vänder sig kursen till?
Kursen vänder sig till alla som vill lära sig mer om kommersiell ciderproduktion. Primär målgrupp är fruktodlare, dryckesproducenter, trädgårdsingenjörer samt yrkesverksamma inom restaurang och servicebranchen som vill ställa om eller starta verksamhet kring cider-/perryproduktion.

Vad kommer du få kunskap om?

  • Detaljerad kunskap om hållbar odling av äpple och päron för cider-/perry-produktion, sorter och odlingssystem inklusive växtskyddsstrategier och skördemetoder.
  • Detaljerad kunskap om råvaruhantering och råvarans betydelse för produktkvalitet hos cider och perry.
  • Översiktlig kunskap om cider-/perrytillverkning, olika produkttyper, kvaliteter, mikrobiologi, processer och behov av utrustning
  • Översiktlig kunskap om nationell och global cider-/perryproduktion ur ett marknadsperspektiv